O pszenicy w wyrobach piekarniczych i cukierniczych

Plakat Pera Terapie

Drożdżówka smak utracony.


Pszenica (Triticum L.) – rodzaj zbóż z rodziny wiechlinowatych. Pochodzi z południowo-zachodniej i środkowej Azji. Wyróżnia się około 20 gatunków pszenicy. Oprócz jęczmienia jest najstarszym zbożem chlebowym uprawianym od co najmniej 6 tysięcy lat. Zajmuje trzecie (po kukurydzy i ryżu) miejsce w światowej produkcji zbóż. Typowym gatunkiem jest pszenica zwyczajna Triticum aestivum L.

Obecnie tradycyjną pszenicę zwyczajną zamieniono w produkt hybrydowy – opłacalny, odporny na choroby i wydajny.

Zawiera ona wielkie ilości mieszaniny białek, w tym glutenu. Dzięki glutenowi, który jest białkiem i ścina się w wysokiej temperaturze, nasze ciasta wyrastają i mają porowatą strukturę.

Skrobia (węglowodan zawierający glukozę) - zawarta w produktach mącznych zmniejsza powierzchnię wchłaniającą przewodu pokarmowego, pojawia się nadmiar śluzu, a zawarta w niej glukoza jest przyczyną wzrostu masy ciała. Chleb (przeważnie pszenny) bardzo często wypiekany jest na drożdżach piekarskich, które przyczyniają się do procesów gnicia i fermentacji w układzie pokarmowym. Pokarmy zawierające pszenicę podnoszą poziom cukru we krwi, wykluczenie pszenicy z jadłospisu zdecydowanie obniża stężenie cukru we krwi.

Pieczywo pełnoziarniste z mąki z pełnego ziarna wymaga więcej czasu na strawienie, poziom cukru bardzo łagodnie się podnosi i bardzo łagodnie spada, pozwalając nam na zachowanie energii na dłużej. Nie należy go jeść w późnych godzinach wieczornych i przed snem, ponieważ nadmiar energii w czasie snu ,może być przerabiany na tkankę tłuszczową.

Nietolerancja glutenu może pojawić się jako alergia czy nadwrażliwości pokarmowa. Spożywanie glutenu może uszkadzać ściany jelita, wywoływać bóle, wzdęcia, biegunki i zmęczenie. Badania naukowe wykazały zależność pomiędzy spożywaniem glutenu a schizofrenią. Zboża są ubogie w witaminy i składniki mineralne to „puste” kalorie. <

Wapń, który jest zawarty w cukrach i skrobi po poddaniu ich obróbce cieplnej (chleb, bułeczki, pieczywo cukiernicze, cukierki, cheepsy, frytki, wyroby mączne itp.) jest w formie nieorganicznej i nie rozpuszcza się w wodzie. Nierozpuszczony wapń również osiada w pęcherzyku żółciowym przyczyniając się, tak jak skrobia, do tworzenia kamieni, w jamie żołądka może być przyczyną rozwinięcia się choroby nowotwowej, w odbycie – mogą rozwinąć się hemoroidy a dostając się do nerek – odkłada się w postaci piasku i kamieni.

W USA stwierdzono, że w więzieniach po wyeliminowaniu z więziennej diety cukru i skrobi zmniejszyła się liczba aktów gwałtu. Rząd Singapuru zabronił w 1991 roku sprzedaży słodzonych napojów chłodzących w szkołach i ośrodkach młodzieżowych, powołując się na niebezpieczeństwo, jakie ze strony cukru zagraża zdrowiu psychicznemu i fizycznemu dzieci.

Co można zmienić?

Apetyt dzieci na łakocie można z łatwością zmniejszyć, podając dzieciom owoce i warzywa.

Dodawanie cynamonu do słodkich potraw jest bardzo dobrym pomysłem. Chodzi o jeden ze składników cynamonu: methyl hydroxy chalcone polimer (MHCP). Przyprawa może być skuteczna w walce z cukrzycą typu 2, uwrażliwia organizm na insulinę obniżając glikemię, ma właściwości antyseptyczne, antywirusowe i zwalczające zmęczenie, niszczy wiele bakterii chorobotwórczych. Rozgrzewa w przypadku wychłodzenia, stymulując krążenie krwi, można stosować napary przy katarze, grypie czy zapaleniu oskrzeli.