Awitaminoza absolutna

Plakat Pera Terapie

23 lutego 1884 w Warszawie urodził się Kazimierz Funk, światowej sławy twórca nauki o witaminach.
Po ukończeniu szkoły średniej w 1900 roku Kazimierz Funk, syn lekarza, wyjechał na studia do Szwajcarii. Pod okiem polskiego chemika prof. Stanisława Kostaneckiego zgłębiał biologię i chemię. Po ukończeniu studiów chemicznych podjął pracę w Instytucie Pasteura w Paryżu, następnie kontynuował ją na Uniwersytecie w Berlinie.
Zasadniczym krokiem w kierunku odkrycia witamin były badania nad przyczyną choroby beri-beri.
Pierwszą witaminę B1 Funk wyodrębnił z otrąb ryżowych.
Nieznany dotąd związek otrzymał w 1912 roku w Anglii, nazywając go witaminą, od łacińskich słów: "vita" – życie i "amine" – związki zawierające azot. (Polskie Radio _Kazimierz Funk odkrywca witamin).
Chorób nazwanych awitaminozami na Kongresie Ochrony Zdrowia w Rzymie w 1968r Jerzy Fragner wyliczył 172 – dla naszego klimatu.
Awitaminoza absolutna nie wszędzie jest uznawana klinicznie za chorobę. Jest to jednostka hipotetyczna, nazwano tym terminem stan „głodu utajonego” (prof. B. Filipowicz) czyli taki stan dewitaminizacji, może lepiej byłoby nazwać np. awitaminozą początkową, wyjściową, bezobjawową.
Żeby leczyć musimy pacjenta dowitaminizować wszechstronnie.
Witaminy naturalne wspierają się nawzajem, są dla siebie stymulatorem.
Jeżeli ktoś uważa, że na uleczenie awitaminozy, wystarczy połknąć kilka pigułek czy witamin i problem się zlikwiduje, jest w wielkim błędzie. Okazuje się, że witaminy w tabletkach nie mają właściwości jak witaminy naturalne, nie wspierają się nawzajem, jedna dla drugiej nie jest stymulatorem. Ludzie chorujących np. na: nerwice, anemie żołądka, niedomagania wątroby, choroby wrzodowe, powinni stosować – zioła tzw. gorzkie oraz dodawaniu do potraw środków trawiennych takich jak; kminek, majeranek, pieprz prawdziwy i ziołowy, paprykę, kolendra, gorczycę, chrzan, anyż, czarnuszkę, koperek, cząber, musztardę, ostrogon.
Powinniśmy wiedzieć, że awitaminozy niekiedy występują gromadnie.
Na przykład, toczeń może być otoczony krostkami pęcherzycy, liszajami łuszczycy, w wielu innych miejscach ciała może występować świąd, pod pachami lub w nogach cuchnący po, mogą się zjawiać dolegliwości reumatyczne i artretyczne i sprawy te nie mają ze sobą związku. Podobnie nerwica żołądka i wrzody żołądka mogą występować kolejno lub jednocześnie, ale nie ma między nimi związku przyczynowego.
Bądź przekonanym, że trzy razy dziennie zjadasz duże ilości różnych składników, chemicznych czy przetworzonych, i nie masz lub nie chcesz mieć o nich żadnej wiedzy. Artykuły, o których nic nie chcesz wiedzieć, bo nie czytasz etykiet, mogą być zaskakujące w działaniu bo będą tuczące dla otyłych a odchudzające dla chudych, czy obniżające ciśnienie niskociśnieniowcom, a podwyższające ciśnienie nadciśnieniowcom – pamiętaj musisz wiedzieć co jesz. kupując jakiekolwiek tabletki tam są opisy na co oddziałują i na co szkodzą, czy to czytasz?
Witaminy dzielą się na rozpuszczające się w tłuszczach i naturalne tłuszcze są ich dostarczycielami – A, D, E, F. te witaminy dostarczamy doustnie, bo tłuszcze w dwunastnicy ulegają rozpadowi na cukry proste i złożone i dopiero w takiej form są wychwytywane przez kosmki jelitowe na użytek organizmu.
Witaminy B, H, K, M, PP nie muszą przechodzić przez dwunastnicę, wiemy, że wit.C ulega wessaniu dopiero w odbytnicy, a inne pozatłuszczowe gdzieś powyżej.
Witaminy A, C, F, K, P – ulegają wessaniu, również przez skórę i proces ten jest znacznie szybszy niż przez pokarm, np. okłady olejem lnianym oparzeń, odmrożeń