Terapia żywieniem wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TMC)

Terapia żywieniem wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej Pera Terapie

"Pacjenta nie trzeba leczyć, tylko prawidłowo odżywiać" (chińskie).

Zdrowe odżywianie - to odpowiedni dobór składników pożywienia czyli terapia żywieniem, której prekursorem był chiński lekarz Sun Simiao (z czasów dynastii Tang). Uważał on, że odpowiednie odżywianie poprzez dostosowanie się do pór roku i klimatu oraz stosowanie urozmaiconej diety zapobiega ewentualnym dolegliwościom.

„Lekarze najpierw muszą znaleźć przyczynę choroby i stwierdzić, jaki rodzaj dysharmonii ją wywołuje. Właściwa dieta jest pierwszym i głównym sposobem, w jaki można zrównoważyć tę dysharmonię. Leki należy stosować dopiero wtedy, kiedy zalecenia dietetyczne nie przynoszą rezultatów.”

Stan naszego zdrowia zależy od sposobu odżywania - to jest fakt. Np. cukrzyca, osteoporoza, choroby serca, zapalenie stawów i ok. 90% nowotworów pojawia się przez nieodpowiednie odżywianie/dietę oraz zanieczyszczenie środowiska w połączeniu z unikaniem aktywnego trybu życia, zaburzeniami snu i wysokim poziomem stresu. Decydując się na obranie zdrowego stylu życia, możemy uzyskać konkretne zdrowotne efekty, np. ustania przewlekłych dolegliwości. Metodą najskuteczniejszą, aby utrzymać odporność organizmu, jest świadome używanie zrównoważonego pokarmu, zgodnie z porami roku oraz z naszym zegarem biologicznym, który opisuje aktywność narządów. Nie zapominajmy również o otwartym umyśle i pozytywnym stosunku do życia, bo to zapobiega wielu chorobom.

Jedzenie jest tak dla nas czymś tak naturalnym, że nie zastanawiamy się, jakie wartości odżywcze i zdrowotne zawiera, oraz w jaki sposób działa na nasz organizm. Używamy produktów, które mają właściwości energetyczne i lecznicze. Dla utrzymania harmonii, powinniśmy wiedzieć, że produkty dzielą się na: słodkie, ostre, słone, kwaśne i gorzkie. W zależności od smaku oddziałują na określony układ czynnościowy narządów. Energetyczne produkty wykazują właściwości lecznicze np. antywirusowe, antybakteryjne, antyreumatyczne, przeciwastmatyczne, przeciwalergiczne, wspomagające trawienie i budujące naszą odporność.

Wszyscy jesteśmy konsumentami żywności, która jest lekiem i wspomaga leczenie. Dlatego by świadomie używać produktów żywnościowych, dla dobra naszego organizmu, trzeba poznać charakterystykę oraz sposób ich oddziaływania na nasz organizm.

Powinniśmy zadać sobie pytania:
1. Czy ochładzają nasz organizm?
2. Czy ogrzewają nasz organizm?
3. Czy poprawiają krążenie?
4. Czy usuwają wilgoć i przeciwdziałają gromadzeniu się wody w organizmie?
5. Czy stymulują przepływ qi?
6. Czy odżywiają i nawilżają nasz organizm?
7. Czy przyczyniają się do odtruwania organizmu, ograniczając ilość toksyn?
8. Czy działają uspakajająco na nasze emocje, stan umysłu i zdrowie psychiczne?
9. Czy wspomagają trawienie?
10. Czy wzmacniają nasz organizm?
11. Czy zachowują równowagę kwasowo-zasadową?

W rozmowie z pacjentem zadajemy szczegółowe pytania typu:
1. Czy jesteśmy przeziębieni, z nosa płynie nam wodnista wydzielina, mamy dreszcze, ale nie ma gorączki?
2. Czy jesteśmy przeziębieni, a wydzielina płynąca z nosa jest żółtawa i lepka?
3. Czy gdzieś na ciele odczuwamy bóle?
4. Czy cierpimy na zaparcia?
5. Czy cierpimy na luźny stolec lub wręcz biegunkę?
6. Czy od dłuższego czasu czujesz się zmęczony, znużony i osłabiony?
7. Czy cierpimy na stres?
8. Czy występują zaburzenia widzenia, ból oka, łzawienie, suchość?
9. Czy często zmagamy się z zaburzeniami snu - bezsenność?
10. Czy często zdarza się nam dzwonienie w uszach?
11. Czy występują poty, kiedy i w jakich miejscach?
12. Czy masz zawroty głowy, zachwianie równowagi?
13. Czy pojawia się drętwienie/mrowienie gdzie i kiedy?
14. Jakie smaki odczuwasz podczas jedzenia?
15. Czy i kiedy pojawiają się palpitacje?

Na podstawie otrzymanych odpowiedzi, możemy wnioskować o stanie organizmu i jakimi produktami można przywrócić jego równowagę.

Musimy również pamiętać, że są pokarmy, które nadmiernie pobudzają np. jagnięcina znakomicie wspomaga organizm z wewnętrznym chłodem, ale zaburzy organizm z wewnętrznym ciepłem, cierpiący na astmę może jeść wszystko, ale w czasie ataku musi unikać: mleka, ryb, krewetek i jaj, które mogą nadmiernie pobudzić i nasilić objawy chorobowe. Nie należy jeść produktów, z których jedne mają działanie osłabiające a drugie wzmacniające, np. spożywanie rzodkiewki i żeń-szenia jednocześnie.

źródło: ensoel.pl

Nasza oferta to: terapia żywieniem TMC, żywienie według medycyny chińskiej, kuchnia 5 przemian.